BİLİM İNSANLARINDAN NESLİ TÜKENEN HAYVANLARI KLONLAMADA ÇIGIR AÇAN YENİLİK
Güncelleme tarihi: 28 Mar 2021
ABD Balık ve Vahşi Yaşam Servisi 18 Şubat'ta, 1988 yılında ölen bir hayvandan alınıp dondurulan hücreler aracılığıyla nesli tükenmekte olan kara ayaklı bir gelinciği klonladıklarını duyurdu. Klonlanan gelincik 10 Kasım'da doğdu ve gelinciğe "Elizabeth Ann" ismi verildi. Elizabeth şu an Colorado'da bulunan ABD Balık ve Vahşi Yaşam Servisi Kara Ayaklı Gelincik Koruma Merkezi'nde bakılıyor.
Kara ayaklı gelincikler Kuzey Amerika'ya özgü yerli bir memeli türüdür. Bu cinsi ayırt eden en önemli özellikleri ise uzun vücutları, üçgen kulakları ve kulak, göz, baş, ayak, kuyruk gibi bölgelerde bulunan siyah çizgileridir. Popülasyonunun büyük bir kısmı 1830'lu yıllarda kürkleri için avlanmadan ve birincil besin kaynakları olan çayır köpeklerinin nüfusu giderek azalmadan önce kara ayaklı gelincikler Arizona, New Mexico gibi eyaletlerde kalabalık koloniler şeklinde yaşıyordu. Günümüzde nüfusları hiç yok denilecek kadar az da olsa bilim insanları kara ayaklı gelincik gibi nesli tükenmekte olan hayvanları klonlama sayesinde doğal yaşam alanlarına yeniden kavuşturmayı ve bu sayede nesillerini devam ettirmeyi hedefliyor.
Klonlama yöntemi nesli tükenmekte olan hayvanları kurtarmada yeni bir çözüm yolu yarattığından bilim insanları bu yöntemin nesil koruma çalışmalarında önemli bir gelişme olduğunu belirtiyor. Yani minik Elizabeth Ann, kendisinden sonra gelecek olan nesli tükenmekte olan hayvanların klonlamasında yeni bir başlangıca imza atıyor.